Prijs dak renoveren: tips & advies

Prijs dak renoveren nodig? Lees hier wat de renovatie van een dak gemiddeld kost en welke zaken van invloed zijn op de kostprijs.

Prijs dak renoveren

Wat kost het renoveren van een dak gemiddeld?

Soort dakrenovatie Prijs per m²
Renovatie hellend dak met betonpannen € 50 – € 60
Renovatie hellend dak met kleipannen € 65 – € 75
Renovatie met kunstleien € 65 – € 85
Renovatie plat dak ( PVC, roofing, EPDM ) € 50 – € 90
Plaatsing overzetdak € 40 – € 80
Extra: aanbrengen dakisolatie € 25 – € 35
Extra: onderdakfolie vernieuwen / aanbrengen € 20 – € 25

Waarvan is renovatieprijs afhankelijk?

Bovenstaande renovatieprijzen zijn gemiddelde prijzen. Ze geven je een goede indicatie van de kosten die je kunt verwachten. Houd er wel rekening mee dat je te maken kunt krijgen met extra kosten. Bijvoorbeeld wanneer de dakconstructie in slechte conditie is en gedeeltelijk of geheel vervangen moet worden. Andere factoren die prijsbepalend zijn:

  • Het type dak (plat dak, hellend dak)
  • De algehele conditie van het dak en het onderdak
  • Het soort dakbedekking (betonpannen, kleipannen, leien, bitumen, enz.)
  • De gewenste isolatiegraad (wél of geen dakisolatie)

Prijs hellend dak renoveren

Heb je een hellend dak waarvan de dakbedekking aan vervanging toe is, houd dan rekening met een kostprijs van 50 tot 75 euro per vierkante meter. De renovatiekosten zijn met name afhankelijk van de gekozen dakbedekking (betonpannen, kleipannen, leien, metalen dakplaten) en de conditie van het (onder)dak. Wil je het dak ook gelijk laten isoleren, reken dan op een meerkost van 25 tot 35 euro per vierkante meter.

Renovatie hellend dak met leien
Tip: Is het dak van buren ook aan een renovatiebeurt toe? Overleg dan eens met hen of je de werken niet gezamenlijk door dezelfde dakwerker uit kunt laten voeren. Vaak kom je dan in aanmerking voor een interessante korting.

Goedkoop een leien dak renoveren? Overweeg een overzetdak!

Wil je een leien dak (kunstleien) tegen een zo laag mogelijke kostprijs laten renoveren, overweeg dan de plaatsing van een overzetdak. De bestaande leien of shingles kunnen dan gewoon blijven zitten en hieroverheen plaatst men metalen dakplaten. Na renovatie ziet het dak er weer als nieuw uit. Een overzetdak is snel te plaatsen, waardoor de totale renovatiekosten relatief laag zijn. Reken op gemiddeld 50 tot 60 euro per vierkante meter. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer je de leien vervangt door nieuwe. Het vervangen van kunstleien kost doorgaans 65 tot 85 euro per vierkante meter.

Prijs plat dak renoveren

Renovatie plat dak

Het renoveren van een plat dak kost 40 tot 80 euro per vierkante meter. De prijs is met name afhankelijk van de conditie van het dak en de gekozen dakbedekking. Renovatie met bitumen (roofingdak) is het goedkoopst, renovatie van een plat dak in EPDM (rubber) en PVC (kunststof) het duurst.

Soort dakbedekking Prijs per m²
Bitumen dak € 40 – € 50
EPDM dak / PVC dak € 50 – € 80

Premies en subsidies

Afbreken en vervangen van bestaande dakstructuren of de waterdichte dakbedekking vernieuwen? Dan kan je genieten van een renovatiepremie ofwel de Mijn Verbouwpremie genoemd. Wel dien je minimaal aan € 1.000 excl. BTW aan facturen kunnen voorleggen. De renovatiepremie is afhankelijk van criteria. Je dient te voldoen aan een aantal voorwaarden om hier van te kunnen genieten.

Ook interessant