Spanplafonds: prijs, soorten, plaatsing + alle voordelen

Spanplafonds worden meer en meer gebruikt bij de afwerking van nieuwe plafonds of bij een plafondrenovatie. Wat is het spanplafond, hoe plaats je het, welke soorten bestaan er en wat is de spanplafond prijs?

Wat is een spanplafond?

Doek spanplafond

Een spanplafond is een doek uit PVC of polyester dat onder een bestaand plafond wordt gespannen door middel van speciale muur- of plafond profielen. Het is ideaal bij een plafondrenovatie.

Het spanplafond kan zowel koud als warm geplaatst worden en kan reeds in 1 dag geplaatst worden door een professionele installateur.

Wanneer een spanplafond plaatsen

Een spanplafond plaatsen is ideaal tijdens een plafondrenovatie maar is ook perfect mogelijk te plaatsen bij nieuwe plafonds met bijvoorbeeld zichtbare nutsvoorzieningen.

Spanplafond bij plafondrenovatie

De kosten om een bestaand plafond te renoveren kunnen hoog oplopen. Er kruipen heel wat manuren in een bestaand plafond om het perfect egaal te verkrijgen. Bovendien komt er veel stof en vuil vrij indien je een pleisterwerken laat uitvoeren of een gyproc plafond laat plaatsen. Het spanplafond wordt snel en stofvrij geplaatst.

Ook indien je te maken hebt met zichtbare afvoerleidingen die tegen het plafond zijn bevestigd kan een nieuw spanplafond ideaal zijn. Je steekt bestaande afvoeren direct weg achter het doek. Geen dure werken om alles weg te steken.

Maar ook bestaande plafond ornamenten zoals een rozet, sierlijsten en hoekornamenten restaureren zijn een dure aangelegenheid. Je kan bestaande ornamenten gewoon tegen het plafond laten hangen en een spanplafond er net onder plaatsen. Zo heb je niet te maken met dure restauratiewerken maar geniet je wel van een mooi strak plafond.

Te hoge bestaande plafonds kunnen perfect door middel van een spanplafond verlaagd worden tot minimaal 240 cm. Zo hoef je minder te stoken om de ruimte te verwarmen. Dit scheelt een pak in de portemonnee.

Offerte spanplafonds

Installatie spanplafond

De installatie van een spanplafond is vrij eenvoudig, doch is ervaring van een installatiebedrijf vereist of een mooie gladde afwerking te bekomen. Bovendien geniet je van de bijhorende waarborg en garanties als je het door een vakman laat plaatsen.Eerst en vooral wordt gekeken welk soort spanplafond het best wordt geplaatst én welk type van toepassing is. Wordt het plafond in een vochtige ruimte geplaatst, moet het doek akoestische eigenschappen bezitten of niet… dient het spanplafond verlicht te worden of niet… allemaal vragen die het soort en type spanplafond zullen bepalen.

Hoekprofiel spanplafond

Indien een PVC spanplafond in aanmerking komt, dient de ruimte eerst tot 40 à 50 graden celcius verhit te worden door middel van een warmteblazer. Bij de installatie van een polyester spanplafond is dit niet nodig, wat de installatie sneller maakt.

Ook de bestaande ruimte dient opgemeten te worden om te bepalen hoe groot het spanplafond dient te worden. De grootte zal ook het aantal lasnaden bepalen. Zo kunnen polyester spanplafonds met een reikwijdte van meer dan 5 meter zonder lasnaad geplaatst worden terwijl een PVC spanplafond elke 1.5 meter geseald dient te worden en een lasnaad dient te hebben. Doch is de lasnaad van een PVC spanplafond niet veel groter dan 0,2 mm, bijna onzichtbaar dus.

Om het spanplafond te installeren worden ofwel speciale muurprofielen of plafondprofielen voor spanplafonds mechanisch tegen de muur of plafond geplaatst. Indien nodig worden ze tegen een kader in hout geplaatst. Door middel van een laserwaterpas wordt het spanplafond perfect waterpas geplaatst. Afhankelijk van het type spanplafond wordt het juiste profiel gebruikt. De profielen kunnen ofwel uit kunststof of aluminium bestaan. Eens het kader waterpas staat, wordt het doek strak en egaal tegen de profielen manueel geduwd door middel van een plamuurmes of een gebogen mes. Via een bewezen methode plaatst een vakman beetje bij beetje het spanplafond strak in de profielen.

Plaatsing PVC spanplafond

Voordelen van een spanplafond

Het spanplafond biedt toch een aantal grote voordelen t.o.v. de installatie van een plafond in gyproc, pvc, hout of pleisterwerk, denk maar aan:

 • zeer snelle installatie; ( bij standaard plafond )
 • geen meubelen te verhuizen / verplaatsen;
 • geen stof, breek- en kapwerk nodig;
 • milieuvriendelijk;
 • onderhoudsvriendelijk;
 • strak en modern uiterlijk;
 • waterbestendig;
 • thermisch- en geluidswerend;
 • zeer veel keuze qua vormen, kleuren, dessins en prints;
 • geen schilderwerken meer nodig;
 • vrij goedkoop;
 • sterk;
 • plaatsing van verlichting mogelijk;
 • tal van toepassingen;
 • antibacteriele afwerking;

Offerte spanplafonds

Soorten spanplafonds

Er bestaan zeer veel soorten spanplafond, ze onderscheiden zich door hun eigenschappen en toepassing. Elkeen kunnen ze anders afgewerkt worden:

Standaard spanplafond

Eerst en vooral zijn er de standaard spanplafonds. Dat zijn de meest geplaatste plafonds voor standaard ruimtes, denk maar aan de leefruimte of slaapkamer. Ideaal zijn vierkante of rechthoekige plafonds zonder veel hoeken en/of kanten. Standaard spanplafonds zijn de goedkope spanplafonds die je kan plaatsen. De afwerking kan wel verschillend uitgevoerd worden.

Richtprijs per m²: €70 – €95 / m²

Akoestisch spanplafond

Heb je te maken met een hoog plafond, een drukke ruimte of een ruimte waar de akoestiek belangrijk is of verbeterd mag worden, dan zijn de akoestische spanplafonds de beste oplossing. Deze plafonds dempen het geluid waardoor de ruimte minder lawaaierig wordt. Geluidsgolven worden in het plafond geabsorbeerd dankzij micro-perforaties in het doek. Om het geluid extra op te vangen, kunnen ook geluidsisolerende platen tegen het bestaand plafond geplaatst worden. Akoestische spanplafonds worden ook in 3D elementen gemaakt om het geluid in drukke ruimtes te dempen.

Richtprijs per m²: €100 – €150 / m²

Thermische isolerend spanplafond

Het doel van warmtewerende spanplafonds is om de warme lucht op te vangen, niet door te geven aan het bovenliggend plafond en om de warmte snel af te voeren. Het spanplafond wordt voorzien van een thermisch isolerende plaat dat tussen de plafondstructuur en het spanplafond wordt geplaatst. De muur- en plafondprofielen zijn groter dan de standaardprofielen en zijn voorzien van een extra ventilatierooster om de warme lucht langsheen de wanden af te voeren.

Richtprijs per m²: €100 – €150 / m²

Antibacterieel spanplafond

In ruimtes waar microben, bacteriën en schimmels snel gedijen of niet mogen voorkomen, kan een antibacterieel spanplafond de beste oplossing zijn. Denk maar aan vochtige ruimtes in huis zoals de keuken of badkamer, binnenzwembad… zo geef je schimmels geen kans.

Ook mensen met een allergie zijn beter af met een antibacterieel spanplafond. Maar ook als plafond in steriele ruimtes zoals industriële voedselverwerkende bedrijven of een ziekenhuis… zijn deze plafond geschikt.

 

Lichtdoorlatend spanplafond

Wens je twee werelden met elkaar te combineren, het uitzicht van een strak effen plafond én verlichting? Dan kan je opteren voor de plaatsing van een lichtdoorlatende folie of doek. Achter het spanplafond wordt de benodigde LED-verlichting voorzien, het doek is lichtdoorlatend. Er zijn lichtdoorlaatbare spanplafonds in een aantal kleuren beschikbaar. Lichtdoorlatende spanplafonds verlichten de ruimte met een diffuus licht. Je kan de lichtsterkte zelf bepalen dankzij de verstelbare lichtschakelaar. Meestal voorziet men kleuren LED-strips die je via de afstandbediening kan bedienen.

Richtprijs per m²: €125 – €145 / m²

Decoratieve spanplafonds

Ten slotte kan je opteren voor een decoratief spanplafond. Dergelijk plafonds zijn voorzien van een uitsparing, print of dessin naar keuze. Gepersonaliseerde spanplafonds zijn een echte eyecatcher en worden veel gebruikt in commerciële ruimtes zoals openbare gebouwen, kantoren en winkelcentra. Maar ook als plafond bij binnenzwembaden zijn ze verkrijgbaar. Wie het plafond én de wand in één geheel wenst te laten uitvoeren, kan opteren voor de plaatsing van een spanwand.

Richtprijs per m²: €95 – €115 / m²

Offerte spanplafonds

Type spanplafonds

Er bestaan 2 types spanplafonds: pvc spanplafonds en polyester spanplafonds, elk met hun specifieke eigenschappen en voordelen:

 • PVC spanplafond
  Wordt ook wel het warm spanplafond genoemd omdat het in een verhitte ruimte wordt geplaatst. De rekbare PVC-folie wordt om de 1.5 meter gesealed en vertoont een kleine lasnaad van +/- 0,2 mm. Zeer grote ruimtes zijn hierdoor overtrekbaar. Ze zijn ideaal voor vochtige ruimtes en zijn verkrijgbaar in satijn en hoogglans. De richtprijs voor de plaatsing van een PVC-spanplafond wordt tussen de €70 – €85 / m² geschat voor een standaard plafond. Een andere grote troef is het makkelijk onderhoud. Een klein nadeel is de grotere kans op scheuren en blazen, bij slecht gebruik van de ruimte ( bijvoorbeeld in een sporthal ).
 • Polyester spanplafonds
  Polyester spanplafonds bestaan uit een polyester doek afgewerkt met een coating. Dergelijke spanplafonds worden koud geplaatst, waardoor ze sneller dan PVC worden geplaatst. De maximale spanwijdte van een polyester spanplafond is +/- 5 lopende meter. Wens je een grotere ruimte te overspannen, dan dien je met een tussenprofiel te werken, waardoor een kleine zichtbare naad ontstaat. Meestal worden polyester spanplafonds mat afgewerkt. De richtprijs voor de plaatsing van een polyester plafonds wordt tussen de €80 – €95 / m² geschat voor een standaard plafond. Grote troeven van het polyester spanplafond zijn de sterkte, de thermische en akoestische eigenschappen.

Toepassing spanplafonds

De toepassing is enorm groot. Thuis is het plafond geschikt voor de ruimtes zoals de zitruimte en slaapkamer, daar worden meestal de standaard spanplafonds geplaatst. Maar ook voor natte ruimtes zoals de keuken en badkamer is het spanplafond geschikt. Daar worden vooral spanplafonds met vochtwerende en antibacteriële eigenschappen geplaatst.

Spanplafond in kantoor met verlichting

Maar ook in commerciële ruimtes zoals kantoren, toonzalen, winkels, openbare gebouwen wordt het spanplafond toegepast. Daar worden vooral 3D-spanplafonds en decoratieve spanplafonds geplaatst.

Offerte spanplafonds

Afwerkingsmogelijkheden

Bijna elke soort en type spanplafond kan naar keuze afgewerkt worden. De meest geplaatste zijn de matte witte spanplafonds. Het zijn strakke en moderne plafonds, verkrijgbaar in meer dan 200 kleuren. Naast de matte afwerking kan je ook opteren voor een afwerking in satijn of glossy. Dit geeft jouw plafond een stijlvolle afwerking, ook hier zijn tal van kleuren beschikbaar. Als laatste zijn er de metallic-spanplafonds. Deze plafonds hebben een metaalachtig uiterlijk, ze zijn in verschillende kleuren en dessins verkrijgbaar.

Prijs spanplafond

De uiteindelijke spanplafond kostprijs zal bepaald worden door een aantal factoren. Eerst en vooral zal de toepassing het type en de soort plafond bepalen. Ook de vorm van de ruimte zal de prijs bepalen. Complexe vormen vragen meer werk om te installeren. De grootte van de ruimte zal het aantal m² benodigd doek bepalen, hoe groter hoe duurder de plaatsing. Ten slotte mag je verlichting niet vergeten. Geïntegreerde verlichting in het spanplafond d.m.v. bijvoorbeeld LED-spots is geen probleem maar deze zijn niet goedkoop.

Richtprijzen

 • PVC spanplafond: €70 – €85 / m²
 • Polyester spanplafond: €80 – €95 / m²
 • Akoestisch spanplafond: €100 – €150 / m²
 • Spanplafond met print: €95 – €115 / m²
 • Lichtdoorlatende spanplafond: €125 – €145 / m²

Hoeveel kost jouw spanplafond?

Vergelijk hier de spanplafond prijzen

Ben je overtuigd van het spanplafond? Dan wil je weten hoeveel een installatie bij je thuis, in de winkel of op kantoor kost. Vergelijk via 1 offerte-aanvraag de prijzen bij professionele installateurs van spanplafonds uit je buurt. Vergelijk en bespaar op jouw installatie.

Offerte spanplafonds

Ook interessant