Traprenovatie: wanneer, soorten trapbekleding + prijzen

Overweeg je een traprenovatie? Wat en wanneer kan je een trap renoveren? Wat zijn de voordelen en welke materialen kan je gebruiken om een trap een tweede leven te geven? Ontdek hier alles over traprenovaties.

Waarom een bestaande trap renoveren?

De redenen waarom een bestaande trap gerenoveerd dient te worden kunnen heel uiteenlopend zijn. Een trap wordt heel intensief gebruikt en is dagelijks onderhevig aan slijtage. Slijtage en mankementen aan een trap kunnen traplopen bemoeilijken en kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Niet alleen de veiligheid komt in het gedrang ook oogt een versleten trap niet mooi. Het kan zijn dat je een oude trap wenst te renoveren omdat de stijl van de trap niet meer past in jouw interieur. Ten slotte is een gerenoveerde trap een meerwaarde voor de woning. Redenen genoeg om eindelijk die trap te renoveren.

Wanneer een oude trap renoveren?

Renoveren of vervangen?

Denk goed na wanneer je een traprenovatie doorvoert. We kunnen je enkele praktische tips geven wanneer je de renovatiewerken het best uitvoert. Soms kan het beter zijn om de gehele trap te vervangen in plaats van een dure renovatie te laten uitvoeren. Ben je niet zeker wat te doen, vergelijk dan de offertes van een nieuwe trap met de offertes van een traprenovatie.

Slijtage & instabiele trap

Slijtage aantrede trapJe gaat het best over tot een traprenovatie als je last hebt van slijtage op de aantrede & stoorbord, krakende treden of wanneer de traptreden te smal zijn geworden door afbreken van de trapneus en de opstap. Renoveer ook jouw trap als de trap instabiel geworden is, de traptreden gebroken zijn of als er gaten zitten in het stootbord. Ook loszittende nagels kunnen voor struikelgevaar zorgen.

Esthetiek

Niet alleen de veiligheid, ook de esthetiek is belangrijk. De trap is meestal centraal gelegen in de woning waardoor deze goed opvalt. Traprenovaties worden het meest doorgevoerd omdat de trap gewoonweg niet meer in de stijl van de woning past.

Offerte traprenovatie

Krakende trap aanpakken

Eén van de meest voorkomende problemen met een trap zijn krakende traptreden. Een krakende trap kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er een aantal middeltjes die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken:

 1. Inspecteer de trap: controleer of er losse of versleten treden zijn. Als je er een vindt, vervang deze dan.
 2. Schroef de treden vast: als de treden niet loszitten, kan het zijn dat de schroeven die de treden op hun plaats houden, los zijn gekomen. Schroef deze dan opnieuw vast.
 3. Gebruik houtlijm: als er geen losse schroeven zijn, kan het zijn dat de treden niet goed op hun plek blijven zitten. Breng houtlijm aan op de randen van de treden voordat je ze weer vastzet om extra stabiliteit te bieden.
 4. Plaats wiggen: als de treden nog steeds kraken, kun je kleine wiggen plaatsen tussen de treden en de trap om eventuele speling op te vullen.
 5. Smeer de trap: het kan zijn dat het gekraak wordt veroorzaakt door wrijving tussen de treden en de trap. Smeer de treden en de trap in met wat talkpoeder of een smeermiddel om deze wrijving te verminderen.

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en de trap nog steeds kraakt, is het wellicht nodig om een professional in te schakelen om de trap grondiger te inspecteren en eventueel te repareren.

Soorten traprenovaties

Er zijn verschillende soorten renovaties die je kan uitvoeren. Wij sommen ze even op:

 1. Volledige trap vervangen: De meest extreme renovatie is het gewoonweg vervangen van een bestaande trap. Hou er rekening mee dat het afbreken en uitbreken van een bestaande trap een extra kost met zicht meebrengt. Je dient hier te rekenen op een kost tussen €500 – €2.000 afhankelijk van de plaats, grootte van de trap en de gebruikte materialen. Er kunnen ook extra verfwerken en eventuele behangwerken aan te pas komen.
 2. Traptreden renoveren: Wie te maken heeft met versleten traptreden, kan opteren om de traptreden te bekleden. Voorwaarde is dat de trap nog in goede staat is. Hier wordt gewekt met overzettreden. Er worden als het ware nieuwe treden over de oude geplaatst. Het plaatsen van overzetreden is een zeer secuur en precies werk en vraagt vakmanschap en ervaring om een goede installatie te garanderen. Ten slotte kan je een bestaande trap ook zandstralen of schilderen. Je dient te rekenen op een kost tussen €120 – 150 per trede.
 3. Trapleuning vervangen: De trapleuning zorgt voor extra steun tijdens het traplopen. Zit de trapleuning los, laat deze dan zo snel mogelijk vervangen door een nieuw exemplaar.
 4. Kleine herstellingen: Soms is een totale traprenovatie niet nodig en volstaat het om kleine herstellingen door te voeren. Denk maar aan het vervangen van een stootbord of één enkele optrede.

Hoe kan je een bestaande trap renoveren?

Er bestaan een aantal technieken om een traprenovatie door te voeren:

 1. Overzettreden plaatsen: hierbij worden treden op maat gemaakt en over de bestaande treden en stootborden geplaatst. Overzettreden kunnen bestaan uit vinyl, hout, laminaat of PVC. De traptreden zijn verkrijgbaar in verschillende motieven zoals houtmotief of betonlook. Overzettreden kunnen op houten trappen en betontrappen toegepast worden.
 2. Trap herschilderen: een houten trap kan je ook renoveren door deze te (laten) herschilderen. Hierbij wordt de trap geschuurd en stofvrij gemaakt om vervolgens te schilderen met een kleurloze beits, kleurbeits of kleurlak.
 3. Trap zandstralen ( gritstralen ): door middel van een compressor en zandstraalmateriaal onder hoge druk worden oude verflagen verwijderd. Zo krijg je de originele structuur van de trap weer te zien. Een alternatief en onder minder druk is luchtgommen.

Met welke materialen kan je een trap bekleden?

1. Houten trapbekleding: Trap bekleden met hout

Houten overzettreden
Houten overzettreden

Houten overzettreden kunnen worden gemaakt uit verschillende houtsoorten, afhankelijk van de gewenste uitstraling en duurzaamheid. Veel geplaatste houtsoorten voor traprenovaties zijn eiken, beuken, mahonie en bamboe. Houten overzettreden zijn over het algemeen gemaakt van massief hout, wat betekent dat de treden volledig bestaan uit één stuk hout. Massief houten overzettreden zijn duurzaam en kunnen indien nodig opnieuw worden geschuurd en afgewerkt. Dit betekent dat de levensduur van houten overzettreden aanzienlijk kan worden verlengd in vergelijking met andere materialen. Houten overzettreden kunnen ook worden behandeld met verschillende afwerkingsmiddelen om ze te beschermen tegen slijtage en krassen.

Prijs houten overzettreden: €150 per traptrede ( excl. BTW – inc. plaatsing vakman )

2. Laminaat trapbekleding: Trap bekleden met laminaat

Laminaat overzettreden
Traprenovatie met laminaat trapbekleding

Laminaat overzettreden bestaan meestal uit een HDF (High Density Fibreboard) kern met een laagje laminaat erop. HDF is een type houtvezelplaat dat is gemaakt van houtvezels die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Dit maakt het materiaal sterk en duurzaam, en het heeft een hoge weerstand tegen slijtage en vervorming. Het laminaat is meestal gemaakt van dunne lagen papier die geïmpregneerd zijn met hars en samengeperst zijn onder hoge druk. Nadien worden ze van een bepaalde print voorzien. Het oppervlak van het laminaat is glad en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het een populaire keuze is voor overzettreden. Laminaat traptreden kunnen zowel effen als met een motief gedrukt worden. Populair zijn de houtimitatie of betonlook traptreden.

Prijs laminaat overzettreden: €125 ( excl. BTW – inc. plaatsing vakman )

3. PVC-trapbekleding: Trap bekleden met PVC

PVC-overzettreden zijn gemaakt van polyvinylchloride, wat een soort kunststof is. PVC is een populair materiaal voor overzettreden vanwege de duurzaamheid en de waterbestendigheid. PVC-overzettreden zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, en zijn ook bestand tegen krassen en slijtage. PVC-overzettreden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende interieurstijlen. Het PVC-materiaal is zeer flexibel en kan worden gesneden en gevormd om perfect te passen op de bestaande traptreden. Het is ook relatief eenvoudig te installeren en kan in de meeste gevallen direct over de bestaande traptreden worden geplaatst zonder dat er veel voorbereidend werk nodig is.

Prijs PVC overzettreden: €140 ( excl. BTW – inc. plaatsing vakman )

4. Vinyl trapbekleding

Vinyl overzettreden zijn gemaakt van een kunststof materiaal genaamd polyvinylchloride (PVC). Het belangrijkste verschil tussen PVC en vinyl is dat vinyl over het algemeen dikker en veerkrachtiger is dan PVC. Vinyl overzettreden worden gemaakt door verschillende lagen vinyl te combineren tot een sterke en duurzame traptrede. Deze lagen bestaan vaak uit een ruglaag voor stabiliteit, een laag met een decoratief patroon, en een toplaag voor bescherming tegen krassen en slijtage. Vinyl overzettreden zijn waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken, en kunnen worden gekozen in verschillende kleuren en patronen om te passen bij elk interieur. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en kunnen in de meeste gevallen direct over de bestaande traptreden worden geplaatst zonder dat er veel voorbereidend werk nodig is.

Prijs vinyl overzettreden: €140 ( excl. BTW – inc. plaatsing vakman )

Offerte traprenovatie

Soorten trappen renoveren

Traprenovaties op maat zijn geschikt voor allerlei soorten & types trappen. Voor elke soort bestaat er wel een oplossing.

 1. Betontrap renoveren & bekleden: betontrappen worden middels overzettreden, natuursteen, verfwerken en beton ciré gerenoveerd.
 2. Houten trap renoveren & bekleden: houten trappen worden gerenoveerd middels overzettreden, verfwerken en zandstraalwerken.
 3. Metalen trap renoveren & bekleden: metalen trappen worden gerenoveerd middels overzettreden, natuursteen, zandstralen en verfwerken.
 4. Stenen trappen renoveren & bekleden: stenen trappen worden middels overzettreden, natuursteen, zandstralen, verfwerken en beton ciré gerenoveerd.

Een totale traprenovatie wordt uitgevoerd op open trappen, gesloten trappen, rechte trappen en trappen met bochten.

Zelf trap renoveren of laten renoveren

Goes nieuws voor de doe-het-zelvers onder ons. De meeste traprenovaties kan je zelf uitvoeren. Er bestaan traprenovatie-pakketten om zelf een traprenovatie met overzettreden te plaatsen. Losse of afzonderlijke elementen kan je ook kopen. Let er wel op dat zelf een trap renoveren een precisiewerkje is wat veel tijd vergt, zeker als je geen ervaring hebt. Je dient ook alle materialen zelf aan te kopen. Hiervoor bestaan er tal van webshops op het internet die plinten, overzettreden, leuningen en stoorborden verkopen. Vergeet niet dat je ook over alle materiaal dient te beschikken om de overzettreden op maat te snijden en te monteren. Door het zelf te doen bespaar je een pak geld. Ben je niet zo zeker van jouw stuk, schakel dan een traprenovatiebedrijf in uit jouw buurt.

Prijs traprenovatie: wat kost een trap renoveren

Prijs trap laten zandstralen

Als u uw trap wilt laten zandstralen door een vakman, dan zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van de trap, de grootte van de trap en de staat van de trap.

Over het algemeen dien je rekening te houden met een gemiddelde prijs van ongeveer €30 tot €40 per vierkante meter.

Prijs trap laten schilderen

Als je jouw trap wilt laten (her)schilderen door een schilder, dan zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal treden, de grootte van de trap en het type verf dat wordt gebruikt.

Over het algemeen dien je rekening te houden met een gemiddelde prijs van ongeveer €15 tot €20 per trede.

Prijs trap laten bekleden met overzettreden

Als je jouw trap wilt laten bekleden door een renovatiebedrijf, dan zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal treden, de grootte van de trap en het type trap dat wordt gebruikt.

Over het algemeen dien je rekening te houden met een gemiddelde prijs van ongeveer €120 tot €150 per trede.

Houten trapbekleding betontrap
Soort trapbekleding Prijs
Overzettreden hout €150 / trede
Overzettreden laminaat €125 / trede
Overzettreden PVC €140 / trede
Overzettrede vinyl €140 / trede
Tapijt €30 – €50 / trede
Schilderen €15 – €20 / trede
Zandstralen €30 – €40 m²
Luchtgommen €20 – €40 m²

* richtprijzen excl. BTW – Inclusief plaatsing & werken

Vergelijk verschillende offertes

De uiteindelijke kosten van uw traprenovatie zullen afhangen van verschillende factoren, zoals het aantal treden, de grootte en vorm van de trap en de gekozen overzettreden. Het is daarom altijd aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende traprenovatiebedrijven om een beter idee te krijgen van de specifieke kosten voor uw situatie.

Offerte traprenovatie