Vochtige binnenmuren: oorzaak en oplossingen

Het is één van de meest lastige problemen om op te lossen in een huis: vochtige binnenmuren. Dat komt doordat er zoveel oorzaken zijn die zorgen voor vochtige muren, dank maar aan lekkage, opstijgend vocht, regen die door de buitenmuren slaat, een gebrekkige ventilatie, etc…

Het vervelende is dat je vochtige binnenmuren niet kunt camoufleren. Want als je een beschadigde muur opnieuw bepleistert keert het probleem al na korte tijd terug. Bij vochtproblemen is het daarom essentieel dat je eerst de oorzaak van het probleem opzoekt en oplost. Pas dan heeft het zin om de muren netjes af te werken.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Waaraan herken je vochtige binnenmuren

Voorbeeld van een vochtige muur: loskomend behangpapier, schimmelvorming, loskomend pleisterwerk, muffe geur in huis…

Vochtige binnenmuren staan niet op zichzelf. Ze gaan vaak samen met andere verschijnselen van vochtoverlast, zoals condens aan de binnenkant van de ramen en een muffe lucht. Maar vochtige binnenmuren kun je ook zien. Natte plekken krijgen een donkere kleur, vochtig pleisterwerk gaat afbrokkelen, er kunnen grijzige schimmelplekken ontstaan, vooral op gepleisterde muren en muren die behangen zijn. Deze effecten treden het eerst op op plekken waar de muur bedekt is. Kijk maar eens achter kasten die tegen de muur staan of achter schilderijtjes als je vermoedt dat je vochtproblemen hebt. Je kunt ook onder een vloerkleed kijken. Want ook daar ontstaat bij vochtproblemen snel schimmel.

Op zoek naar de oorzaak van vochtige binnenmuren

Vochtige binnenmuren en plafond door lekkages

Als je op zoek gaat naar de oorzaak van vochtige binnenmuren zijn er enkele handige tips waarmee je dingen kunt uitsluiten. Wanneer je vochtproblemen hebt op een bovenverdieping kun je opstijgend vocht wegstrepen, meestal is dat te wijten aan lekkage van een leiding of het lekken van een plat dak.

Vochtige binnenmuren komen alleen voor op de begane grond en de natte plekken op de muur zullen niet hoger zijn dan ongeveer anderhalve meter. Bij vochtproblemen op een binnenmuur, dus een muur die niet tegen een gevel aan zit, kun je vocht door doorslaand regenwater ook wegstrepen. Op een binnenmuur op de bovenste verdieping zullen vochtproblemen dus vrijwel altijd het gevolg zijn van één of andere vorm van lekkage.

Vochtig pleisterwerk binnenmuur

Welke soorten lekkage zijn er

Lekkages zijn te verdelen in tweeën: lekkage door kapotte leidingen of afvoeren en lekkage door een kapot dak. Bij een kapot dak kan er regenwater van bovenaf in de muur terecht komen, waardoor die na verloop van tijd nat wordt. Zo’n lekkage kan worden hersteld door een dakdekker of een aannemer. Zodra het lek is gedicht zal de muur langzaam opdrogen. Een kapotte leiding of afvoer moet worden gerepareerd door een loodgieter. Ook hiervoor geldt dat de vochtoverlast verdwijnt zodra het lek is gedicht. Vochtige binnenmuren door lekkage zijn vaak het meest eenvoudig van alle vochtproblemen te verhelpen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Vochtige binnenmuren door doorslaand vocht

De gevels van oudere woningen kunnen in de loop der tijd beschadigd raken door vervuiling, trillingen en weersinvloeden. De gevels kunnen dan op den duur poreus worden. Bij hevige regenbuien kan het water dwars door scheuren van muren dringen. Als dat een enkele keer gebeurt verdampt het water na verloop van tijd vanzelf, maar als het vaker gebeurt zal de binnenmuur vochtig worden. Poreuze gevels zijn te herstellen dankzij een gevelrenovatie en een behandeling met een waterafstotende behandeling. De gevels worden dan geïmpregneerd met een waterwerende laag of hydrofuge. Die wordt aangebracht door een gespecialiseerd bedrijf. Daarna zal de binnenmuur na verloop van tijd vanzelf opdrogen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Vochtige binnenmuren door opstijgend vocht

Vochtige muren door opstijgend vocht ontstaan doordat vocht vanuit de fundering in de bovenmuur trekt. De oorzaak is een kapotte of beschadigde waterkering of door de capillaire werking van voegsel en de bouwstee. Dat is een laag isolatie die tussen de fundering en de muur hoort te zitten. Opstijgend vocht kan op twee manieren effectief worden verholpen, maar dat zijn kostbare operaties.

Ten eerste kan er worden gekozen voor het injecteren van de muur met een waterafstotende stof. Een andere methode is het wegkappen van een laag stenen en het opnieuw plaatsen van een isolatielaag. Er zijn andere methoden om opstijgend vocht tegen te gaan, maar de werking daarvan wordt niet altijd gegarandeerd.

Vochtige binnenmuren door gebrekkige ventilatie

Schimmelvorming in de hoek van een badkamerraam

Je zou het misschien niet verwachten, maar er is ook regelmatig sprake van vochtoverlast in pas gerenoveerde woningen. Vooral als wordt geprobeerd om woningen energieneutraal te maken moet er rekening worden gehouden met de afvoer van vocht. Bij zo’n renovatie worden de woningen zo goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt, dat vocht door koken, douchen, schoonmaken, etc. niet weg kan. Dit vocht condenseert op de koudste plekken in de woning en dat is vaak een binnenmuur of raam. Deze vochtproblemen zijn te verhelpen door te zorgen voor voldoende goede ventilatiemogelijkheden.

Kies de juiste oplossing voor vochtige binnenmuren

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet zo ingewikkeld om problemen met vochtige binnenmuren op te lossen. Cruciaal is dat je de juiste oplossing kiest. Lekkage kan niet worden verholpen door de muren te injecteren of door een gevel te impregneren. Als je daarvoor kiest verspil je alleen maar geld, zonder dat het probleem wordt verholpen. Als je vochtproblemen hebt en zelf de oorzaak niet kunt vinden is het daarom beslist de moeite waard om daar een deskundige bij te halen.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Ook interessant