Plat dak renoveren: Wanneer, Soorten dakbedekking & Prijs

Ervaar jij problemen met jouw huidige plat dak en is een plat dak vervangen aan de orde? Of wil je simpelweg iets anders voor jouw huis? In dit artikel leggen we je uit wanneer jouw plat dak renoveren dient te gebeuren, hoe je dit het beste kan aanpakken, en wat de kosten zijn.

Wanneer jouw plat dak renoveren?

1. Lekkage & scheuren

Het kan zijn dat jouw platte dak van de buitenkant nog helemaal prima nieuw lijkt, maar misschien ervaar je toch lekkage. In dat geval heb je last van scheuren in de dakbedekking en is jouw dakconstructie aangetast door vocht en moet deze dus vervangen worden. Daarnaast is het natuurlijk ook heel vervelend als je lekkage hebt en dus moet je sowieso een andere dakbedekking overwegen.

2. Houtworm

Het kan ook het geval zijn dat jouw dakconstructie is aangetast door houtworm. Ook dan is het zeer belangrijk dit aan te pakken voordat je begint met renoveren. Voor je het weet stort anders je ganse dak in.

3. Onvoldoende geïsoleerd

Ben je van plan om jouw plat dak te renoveren? Controleer dan eens of jouw huidige dakisolatie voldoet aan de huidige normen? Wens je de volledige dakbedekking te vervangen, dan kan je eventueel dakisolatie voor platte daken plaatsen op het dakbeschot en afwerken met roofing, pvc of EPDM. Ben je van plan om kleine lekkages aan te pakken? Dan kan je jouw plat dak langs binnen isoleren. Voor platte daken worden meestal isolerende dakplaten gebruikt. Bekijk hier de plat dak isolatie prijs.

4. Te zwaar dak

Tot slot kan het ook zijn dat jouw huidige dakconstructie te zwaar is vanwege de belasting die erop staat of omdat het helaas verkeerd gebouwd is. In al deze gevallen is het overwegen van een renovatie de moeite waard.

Offerte

Plat dak renoveren? Hier hou je rekening mee

1. Lichtinval

Het renoveren van een plat dak is natuurlijk niet zomaar iets. Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je bedenken wat je met de lichtinval wil. Wil je meer of juist minder? Je kan dan beslissen of je wellicht een dakkoepel wil laten plaatsen, of misschien een lichtstraat.

2. Afwatering

Ten tweede is de afwatering van belang. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw platte dak een beetje te weinig helt. Dat kan je zien aan eventuele plasvorming op het dak. In dat geval kan je isolatie met afschot laten plaatsen, waardoor het water makkelijker kan wegstromen. Standaard wordt een hellingsgraad voorzien van 2%.

3. Opgehoogd dak

Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat jouw dak hoger wordt vanwege de renovatie. Vergeet daarom niet dat je ook dakranden meeneemt, even als de dakkoepel. Die moeten dan ook allemaal verhoogd worden. Ook dakgoten en zinkwerk moeten goed gecontroleerd worden. Terwijl jij je platte dak renoveert, kan je meteen deze factoren meenemen en hoef je die niet later alsnog te renoveren.

4. Daktuin

Tot slot kan je misschien een dakterras of daktuin op het platte dak laten bouwen. Als je dat graag wil, is het natuurlijk zaak dat de dakconstructie sterk genoeg is. Laat dat dus eerst checken door een vakman voordat je begint aan de grote renovatie.

5. Staat van de dakconstructie

Controleer of het hout dat gebruikt wordt nog in goede staat is. In het slechtste geval dien je de volledige dakconstructie te laten vervangen zoals bijvoorbeeld de houten dakdragers / houten balken, dakbeschot en eventuele aangetaste dakisolatie.

Offerte

Plat dak vervangen: 4 soorten dakbedekking

Bij een plat dak renoveren moet je natuurlijk ook kiezen voor de dakbedekking die je hierop gaat plaatsen. Er zijn verschillende opties met allemaal hun eigen voor- en nadelen.

1. Bitumen

Plat dak renoveren met bitumenBitumen staat ook wel bekend als “roofing”. Dit is een stof die is gemaakt van olie. Het gaat vaak zo’n dertig jaar mee, wat erg lang is, maar wel relatief kort in vergelijking met andere stoffen. Bitumen is behoorlijk temperatuurstabiel, maar het is wel handig als het wordt beschermd tegen UV-straling. Anders is er namelijk een kans dat het vloeibaar wordt. Deze bescherming kan gemakkelijk worden aangebracht door middel van mineraal of granulaat als bovenlaag te gebruiken. Bovendien is bitumen de meest goedkope optie, gemiddeld ligt de prijs tussen de €40 – €60  per vierkante meter.

2. EPDM

Plat dak renoveren met EPDMEPDM zijn verschillende stoffen die door gaan voor een waterdicht rubber. Het is zeer onderhoudsvriendelijk want je hoeft er weinig aan te doen. Daarnaast gaat het soms wel vijftig jaar mee en heb je er dus lang plezier van. Het is ietsjes duurder dan bitumen, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit vanwege het lange uithoudingsvermogen. De prijs ligt meestal tussen de €60 – €80 per vierkante meter. Dit materiaal is daarnaast zeer Uv-bestendig en hoeft dus niet een extra laag te krijgen.

3. PVC (kunststof)

Plat dak renoveren met PVCPVC is ook een zeer geschikt voor platte daken renoveren. Je kan deze stof in verschillende kleuren krijgen, maar de meeste mensen kiezen voor grijs. Deze stof gaat relatief gezien wel een stuk minder lang mee, zo’n twintig jaar. Daarentegen is het wel wat duurder dan bitumen, met een gemiddelde prijs tussen de €50 – €70 per vierkante meter.

4. Groendak

Tot slot kan je ook kiezen voor een groendak bij platte daken renoveren. Daarmee geef je jouw dak een warmer gevoel en maak je gelijke extra woonruimte. Een groendak laat je bovenop PVC of EPDM plaatsen en is daarmee ook ietsjes duurder. Daarentegen zorgt een groendak wel voor bescherming tegen verschillende weersomstandigheden en dat is weer goed voor hoe lang jij van je dak kan genieten. Gemiddeld is de levensduur namelijk zo’n vijftig tot zeventig jaar. De prijs is wel wat hoger, je betaalt tussen de €45 – €220 per vierkante meter.

Prijs plat dak renoveren

Hoeveel jouw renovatie gaat kosten, hangt af van tal van factoren. Indien enkel de dakbedekking dient vervangen te worden, dan vallen de kosten wel mee. Zijn er structurele problemen, dan kunnen de kosten flink oplopen. Wens je de prijs te weten voor de plaatsing van een EPDM-dak of een bitumen dak, graag dan een vrijblijvende offerte aan.

Offerte

Ook interessant