Prijs EPC attest & EPC keuring voor alle gebouwen

Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om een EPC-certificaat ( Energie Prestatie Certificaat ) te laten opmaken door een EPC-adviseur. Maar wat is de EPC prijs? Wat kost een EPC deskundige voor het laten opmaken van een EPC-attest?

EPC verplicht of niet?

De opmaak van een EPC attest is in Vlaanderen verplicht voor alle wooneenheden, zowel residentieel ( studio, woning, appartement… ) als niet-residentieel ( horecazaak, winkel, kantoorruimte… ) die te koop of te huur worden aangeboden. Het geeft de potentiële koper / huurder een zicht op de energieprestatie van een gebouw. Vanaf 2022 is het ook verplicht om een EPC verslag te laten opmaken voor gemeenschappelijke delen van appartementen bij verkoop of verhuur.

EPC keuring offertes vergelijken

Wat zal de prijs van het EPC certificaat bepalen?

De prijs van een EPC keuringsverslag is afhankelijk van een aantal criteria. Onderstaande lijst geeft de meest voorkomende criteria weer dewelke de prijs van een EPC verslag zal bepalen.

  • Grootte vloeroppervlakte wooneenheid;
  • Ligging te keuren wooneenheid ( vervoerskosten deskundige )
  • Type te keuren wooneenheid ( residentieel / niet-residentieel )
  • Meerdere attesten nodig of niet
  • Herkeuring nodig of niet
  • Inclusief of exclusief BTW

Geen vast EPC tarief

Er bestaat geen vast of opgelegd tarief voor de opmaak van een EPC verslag. Elke EPC deskundige mag dus een ander tarief aanrekenen.

Tip: ga enkel in zee met een erkende EPC deskundge. Via onze site kom je alleen in contact met erkende adviseurs.

Prijs EPC keuring residentieel

Onderstaande prijslijst geeft een overzicht van de EPC prijzen voor een attest per type residentieel vastgoed. Hieronder vallen woningen, appartementen, bungalows, vakantiehuizen op vakantieparken, aparthotel, serviceflats voor bejaarden…

Hier werd geen rekening gehouden met de totale vloeroppervlakte. We gaan uit van normale en gemiddelde vloeroppervlaktes met een vloeroppervlakte van kleiner dan 250m2. De lijst geeft de richtprijzen weer en zijn inclusief BTW.

Prijs EPC certificaat residentieel
Type vastgoed < 250 m² Richtprijs excl. BTW
BTW Studio / Studentenkamer €115 – €125
EPC appartement €140 – €150
EPC woning ( rijwoning ) €150 – €180
Half-open woning €180 – €200
Vrijstaande woning €200 – €220
Vrijstaande villa €220 – €240
Groot herenhuis + €240

Offerte EPC keuring

Indien de vloeroppervlakte van de wooneenheid meer dan 250 m² bedraagt, kan een forfaitaire prijs van 1 €/m² excl. BTW aangerekend worden.

Prijs EPC gemene delen appartementen

Vanaf 1 januari 2022 is voor bestaande gebouwen met minstens twee wooneenheden een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw verplicht. Dit is verplicht in alle gevallen, dus niet enkel bij verkoop of verhuur. De prijs wordt vooral berekend op het aantal appartementen dat een verslag nodig heeft. De meest energiedeskundigen rekenen een vaste kost aan en een bijkomende kost per appartement.

Prijs EPC keuring gemeenschappelijke delen
Aantal appartementen Richtprijs excl. BTW
2-4 €300 + € 20 per appartement
5-15 €300 + € 20 per appartement
Meer dan 15 €600 + € 10 per appartement

Offerte EPC keuring

Prijs EPC keuring niet-residentieel

Onderstaande prijslijst geeft een overzicht van de EPC prijzen voor een niet-residentiële gebouwen. Hier werd vooral rekening gehouden met de totale vloeroppervlakte. De lijst geeft de richtprijzen weer en zijn inclusief BTW.

Onder niet-residentiële wooneenheden vallen kantoren, winkels, B&B’s, handelspanden, scholen, ziekenhuizen,, sportgebouwen… en collectieve woongebouwen met gemeenschappelijke voorzieningen zoals keukens, toiletten en badkamers…

Prijs EPC keuring niet-residentieel
Oppervlakte klein niet-residentieel Richtprijs excl. BTW
≤ 250 m² €300
Tussen 250 m² en 500 m² €1/m²
> 500 m² ( groot niet-residentieel ) Op aanvraag

Offerte EPC keuring

EPC korting

Bij veel EPC experts, krijg je een extra korting als je verschillende keuringen wenst te combineren. Zo kan je een korting krijgen als je een EPC verslag nodig hebt voor een studio en woning in dezelfde straat of voor verschillende wooneenheden in hetzelfde gebouw.

Bij elk keuringsverslag staan ook aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken. Na eventuele verbouwingen of energetische ingrepen, kan een herkeuring volgen. Als je de EPC keuring bij dezelfde adviseur laat uitvoeren, kan je een korting van wel 50% bekomen op een nieuwe EPC-attest.

Wat zit in de totaalprijs inbegrepen?

Zorg dat je steeds de totaalprijs ontvangt om de dienst te laten uitvoeren door een erkende EPC-deskundige. In de totaalprijs dient de verplaatsingskost, opmeting, rapportage, eventueel contactopname met syndicus, btw, EPC advies… inbegrepen te zijn. Lees steeds de kleine lettertjes goed na en de betalingsvoorwaarden op de offerte. Lees ook goed na hoe lang de offerte geldig is.

BTW inbegrepen of niet

Kijk goed na of de prijzen dewelke door de EPC deskundigen worden gecommuniceerd inclusief of exclusief BTW zijn. Je dient appels met appels te vergelijken. EPC keuringen voor niet-residentiële toepassingen ( zakelijke EPC keuringen ) kunnen zonder BTW gecommuniceerd worden.

Prijs EPC vergelijken = het goedkoopste EPC

Wat kost EPC advies en een verslag? Wens je de goedkoopste energiedeskundige uit jouw buurt te vinden, vergelijk dan hier een aantal EPC-offertes via 1 aanvraag. Wij brengen jou in contact met de beste adviseurs uit de regio waar de keuring zal plaatsvinden. Na jouw aanvraag sturen ze jou ieder hun EPC-tarieven op. Zo vergelijk je en ontdek je de voordeligste EPC keuring.

EPC keuring offertes vergelijken