Prijs verhuisfirma: alle kosten op een rij

Wie toe is aan een verhuis, zal in de meeste gevallen nood hebben aan een verhuisfirma. Maar hoeveel kost een verhuisbedrijf, wat zijn de “standaard” kosten, de “verborgen” en “bijkomende kosten”? We geven een handig overzicht.

Prijs verhuisfirma particuliere verhuis

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer van een standaard verhuis met verhuisfirma voor particulieren met één chauffeur/helper en standaard verhuiswagen.

Type verhuis Prijs verhuis*
Verhuis appartement €950
Verhuis rijwoning €1.050
Verhuis villa €1.150
Zakelijk verhuis €20 / m3

*richtprijzen excl BTW

Zoals bovenstaande tabel aantoont, dien je gemiddeld te rekenen op een kost tussen €950 – €1.150 als je een verhuisbedrijf wenst in te schakelen. Er kunnen extra kosten aangerekend worden als de verhuis langer duurt dan voorzien.

Offerte verhuisfirma

Hoe worden de kosten van een verhuizing berekend?

De totaalkost van een verhuizing met een verhuizer hangt af van een aantal criteria. We geven een opsomming van de criteria die de meeste invloed op de prijs hebben. Onderstaande lijst maakt deel uit van een normale verhuizing van een particuliere klant.

Verhuisduur

Eén van de belangrijkste criteria die de kost zal bepalen, is de duur van de verhuizing. Bij elke verhuizing is één vrachtwagen en één chauffeur / helper inbegrepen. De meeste verhuisfirma’s rekenen een uurtarief aan. Per extra helper dien je per uur extra te betalen.

Tip: Vermijdt lange verhuistijden door alles mooi en op voorhand in te pakken.
Aantal verhuizers Prijs per uur*
1 verhuizer €75 – €85
2 verhuizers €105 – €115
3 verhuizers €135 – €145
4 verhuizers €165 – €175

*richtprijzen excl BTW

De grootte van de verhuiswagen

De grootte van de verhuiswagen hangt af van de hoeveelheid te verhuizen materiaal. Het ruim van de verhuiswagen dient minimaal de grootte hebben van het grootste stuk dat je wenst te verhuizen, denk maar aan een grote kast, piano of een hoge koelkast.

Als jouw nieuw adres niet zo heel ver is van jouw oud adres, kan je eventueel een aantal keren heen en weer rijden met een kleine verhuiswagen. Woon je anderzijds in een andere provincie, kies dan voor een grote verhuiswagen om alle spullen in één keer te verhuizen. Dan betaal je minder per uur.

Ook niet onbelangrijk is het laadvermogen. Het laadvermogen is het gewicht dat de vrachtwagen of verhuiswagen in het ruim kan dragen, zonder zijn eigen gewicht. Het laadvermogen wordt in m³ uitgedrukt. Communiceer met de verhuisfirma wat de zwaarste stukken zijn.

De verhuisfirma zal bepalen welke vrachtwagen het meest geschikt is zal je daar een prijs over communiceren in de offerte. Ove het algemeen mag je ervan uitgaan dat hoe groter de vrachtwagen, hoe duurder het gebruik per uur.

Offerte verhuisfirma

Extra helpers & bedieners

Ben je niet in staat om zelf veel te verhuizen of kan je niet op vrienden en/of familie rekenen, dan kan je nood hebben aan een aantal extra handen. Verhuisbedrijven bieden de mogelijkheid om extra helpers in te huren. Het aantal helpers dat je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid materiaal en de geschatte uren werk. Over het algemeen dien je te rekenen op een extra kost van €25/u per extra helper*. Schakel zeker deze mensen in indien je onhandige en zware stukken dient te verhuizen.

Prijs plaatsing verkeersborden

Indien jouw verhuiswagen of vrachtwagen tijdens de verhuis een deel van het openbaar domein (rijbaan, voetpad, fietspad, parkeervak…) inneemt, dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen. Men noemt dit ook de “toelating inname openbaar domein”. Je dient dan de zogenaamde E1-borden te plaatsen. Je kan dit zelf doen of laten plaatsen door de verhuisfirma of door de technische dienst van jouw (nieuwe) woonplaats.

Door het innemen van openbaar domein tijdens de verhuizing kunnen volgende kosten zich voordoen:

Item Criteria Prijs*
Huur E1-bord Zelfplaatsing ( bord huren of zelf kopen ) €25/bord/week
Huur E1-bord Laten plaatsen & weghalen door gemeente €22-€60/bord/dag
Inname parkeerplaats Niet-betalend parkeren €10-€25/dag
Inname parkeerplaats Betalend parkeren €20-€45/dag

*richtprijzen incl BTW

Bovenstaande richtprijzen kunnen variëren per plaats. Kijk goed de website na van de desbetreffende stad/gemeente(n) van de verhuisplaats(en) om de prijzen te raadplegen. Sommige gemeenten rekenen een forfait per m², parkeerplaats, uur, dag enz…

Sommige verhuisfirma’s bieden ook de dienst aan om de borden “parkeerverbod” te plaatsen en weer weg te halen. Zij staan in voor de vergunning, het leveren en weghalen van de borden. Daar dien je te rekenen op een kost van €100*. Het goedkoopste alternatief is om de borden te huren bij en verhuurbedrijf, daar betaal je slechts €25 per bord per dag* of voor een week.

Afstand & brandstofverbruik

De afstand tussen de 2 verblijfplaatsen zal ook het kostenplaatje bepalen. Als jouw oud en nieuw adres ver van elkaar liggen, dien je rekening te houden met deze extra kosten:

  • Grotere verhuiswagen;
  • Langere verhuisduur;
  • Extra verbruik brandstof

Kijk goed na hoeveel kilometer tijdens de verhuizing inbegrepen is. Sommige verhuisfirma’s bieden onbeperkt aantal kilometers aan, sommige een beperkt aantal kilometers. Je dient te rekenen op een extra kost tussen €0.75 – €1.25 per extra gereden kilometer*.

Prijs huur verhuislift

Woon je op een appartement of wens je zware stukken via het verdiep naar binnen te verhuizen, dan is de huur van een verhuislift bij de verhuisfirma aangeraden. Zij beschikken over mensen die voor jou de verhuislift veilig kunnen gebruiken en bedienen. Afhankelijk van de soort verhuislift ( ladderlift / getrokken verhuislift ) rekenen verhuisfirma’s een extra kost aan tussen €100 – €200 per dag*. Er kunnen meerprijzen gevraagd worden afhankelijk van de ligging en hoogte van de te verhuizen verdieping.

Offerte verhuisfirma

Prijs verhuis- en inpakmateriaal

Verhuisbedrijven bieden ook inpakmateriaal aan om jouw verhuis veilig en vlot te laten verlopen, denk hierbij aan dozen zoals glazendozen, archiefdozen, verhuisdozen, noppenplastiek, kleefband/tape, zijdepapier enz…

Materiaal Prijs excl. BTW*
Verhuisdoos €2 – €4/stuk
Noppenfolie €10/rol ( h:100 cm x l:1000 cm )
Tape & kleefband €2 – €5/stuk
Kleerkastdoos €10/stuk
Door voor glazen €5/stuk
Matrasdoos €15/stuk
Verhuisdeken €5/stuk
Zijdepapier €3/kg

* richtprijzen incl BTW

Demonteren, inpakken en monteren

Ook diensten zoals het uitbreken, inpakken en opzetten en monteren zijn diensten die door een verhuisbedrijf worden aangeboden. Hierbij wordt meestal met een uurtarief gewerkt. Naast het uurtarief worden ook de verbruiksgoederen zoals verhuisdozen, folie, tape… aangerekend. Je dient op een gemiddelde kost van ongeveer €30 – €40 / uur te rekenen. Naast bovenstaande diensten worden ook kleine klusjes diensten aangeboden, zoals kleine herstellingswerken en schilderwerken.

Prijs meubelbewaring

In sommige gevallen is het nodig om verhuismateriaal tijdelijk op te slaan. Het kan zijn dat de sommige kamers in nieuwe woonplaats nog niet helemaal klaar zijn of dat bij een internationale verhuizing de goederen nog niet verscheept kunnen worden. Of misschien been je nog aan het verbouwen of renoveren? In dat geval biedt het verhuisbedrijf een tijdelijke opslag of meubelbewaring aan. Zij beschikken zelf over een magazijn waar alles gestockeerd kan worden.

Als alternatief kan je vragen aan de verhuisfirma om materiaal te verhuizen naar een self-storage. De prijs voor de huur van een opslagruimte ligt tussen €150 – €200 / maand* voor een box van 7.5 m².

Tijdstip verhuizing

De meeste verhuisbedrijven verhuizen tijdens de week en in het weekend. Er kan een toeslag gevraagd worden bij verhuizingen in het weekend en na de werkuren. Ga goed na bij het verhuisbedrijf wat de meerkost is indien de werken na de afgesproken uren of in het weekend plaatsvinden. Toeslagen van +50% per uur* zijn geen uitzondering.

Verzekering verhuizen

Indien je samenwerkt met een professionele verhuisfirma, is de verzekering in de totaalprijs meestal inbegrepen. Bij eventuele schade aan het oud én/of nieuw woonadres ben je verzekerd. Ga na bij de verhuizer, tot welk maximumbedrag je verzekerd bent en hoeveel de vrijstelling is. Zorg ervoor dat je niet onderverzekerd bent.

Inboedel opruimen

Het kan zijn dat voordat je kan verhuizen eerst de woning dient opgeruimd te worden. In geval van sterk een vervuilde woning of na overlijden, kan het zijn dat je een opruimdienst dient in te schakelen. Hier kunnen extra kosten tussen €500 – €2.000 komen te kijken. Een opruimdienst zorgt het ontruimen van woningen ( zolder, garage, kelder, tuin… ) én de recyclage van materialen.

Conclusie

De prijs van een verhuis met een verhuisfirma is dus afhankelijk van tal van criteria. Indien je op zoek bent naar de totaalprijs, vraag dan zeker een offerte aan bij verschillende verhuizers. Ga bij voorkeur in zee met een erkende verhuizer.

*richtprijzen

Offerte verhuisfirma

Ook interessant