PVC ramen vervangen: tips & advies

Tegenwoordig hebben PVC ramen een levensduur van tientallen jaren. Maar er komt altijd een moment waarop je ze dient te vervangen. Het is een grote investering die je goed moet aanpakken en de juiste beslissingen nemen. Wil je PVC ramen vervangen dan hebben we enkele tips voor jou waar je zeker aan moet denken.

Ga niet altijd voor de goedkoopste oplossing

Goedkoop is de voordeligste oplossing, maar niet altijd de beste. Voor de goedkoopste prijs heb je ook de goedkoopste raamprofielen ( weinig kamers ) en minst isolerend glas.

De standaard kan in jouw geval voldoende zijn, maar bekijk ook steeds waar de ramen moeten komen. Is je woning naar het zuiden gericht dan denk je beter aan de beste isolatie tegen warmte.

Ook het materiaal waaruit de ramen gemaakt zijn is van belang. De drie voornaamste zijn momenteel hout, PVC en aluminium. Van deze drie is PVC de goedkoopste en heeft het de meeste voordelen. Zeker naar onderhoud toe heb je met PVC geen enkel werk, behalve schoonmaken. Hout moet je vaak verven en daar gaat heel wat tijd in.

Kies niet voor de beste isolatie

Wie zich informeert ziet vaak het verhaal langskomen dat je bij het vervangen van ramen steeds voor het best isolerend glas moet kiezen, omdat je dan de meeste energie kan besparen. Dat lijkt logisch, maar je moet dan het volgende weten: HR+++ heeft de hoogste isolerende waarden. Maar kies je voor HR++ dan heb je ook glas dat amper warmte doorlaat en de kostprijs om het te laten plaatsen is een stuk lager.

Welke keurmerken zijn er?

Voor je naar de kostprijs kijkt, moet je ook eens nakijken welke keurmerken de ramen hebben. Stel dat je nu voor de goedkoopste ramen zou gaan, dan moet je ze misschien laten vervangen. Een keurmerk kan je bij de fabrikant of leverancier opvragen, zodat je kan zien met welke standaard de ramen gemaakt zijn. Vraag ook aan de installateurs welk keurmerk zij gebruiken. Dan ben je zeker van een goede afloop van de werken.

Denk aan je veiligheid

Wil je de PVC ramen vervangen, dan kan je meteen nadenken over de veiligheid. Ramen en deuren zijn het eerste punt langs waar inbrekers je woning betreden. Kijk dus goed naar de sloten die je laat plaatsen. Zijn ze inbraakveilig? Dit zal de kostprijs wel de hoogte in duwen, maar op veiligheid mag je niet besparen. Het SKG logo van een slot is belangrijk, hoe meer sterren (tot 3) hoe hoger de beveiliging.

PVC schrijnwerk offerte

Bespaar energie en kosten

Door PVC ramen te vervangen krijgt je woning een upgrade op vlak van isolatie. De warmte blijft langer binnen en de koude buiten. Dat verschil zie je snel op de energiefactuur. Een goed geïsoleerde woning moet soms ook goed geventileerd worden. Denk dus ook daar aan als je nieuwe ramen laat plaatsen. Verluchtingsroosters in combinatie met een systeem D pakket kan dat probleem oplossen. Vochtige lucht moet uit je woning kunnen en verse frisse lucht terug binnen.

Waarde woning

Door je oude PVC ramen te vervangen verhoog je aanzienlijk de waarde van je woning. Ook bij een eventuele verkoop van de woning schrik je in geen geval kopers af, integendeel het is een zeer grote troef die je in handen hebt.

Premie ramen en deuren afbreken en vervangen

Wist je dat je tot €24/m² premies kan ontvangen bij het vervangen van ramen en deuren met hoogrendementsglas? Klik hier om alles premies te raadplegen.

PVC schrijnwerk offerte

Ook interessant