5 oorzaken van vochtige muren in huis

Vochtige muren in huis en kelder zijn ware boosdoenders voor de gezondheid van de bewoners en de staat van de woning. Wat zijn de meest voorkomende vochtproblemen? Wij sommen ze even op.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht in buitenmuren en vocht in binnenmuren zijn meestal te wijten zijn aan een gebrekkige vochtwering. Oude buitenmuren en vloeren werden vroeger niet voorzien van een waterkering. Daar waar vloer en wand in contact komen met vocht ( regen / grondvocht ) dient altijd een vochtwerende folie geplaatst te worden.

In geval van een spouwmuur wordt boven het maaiveld en de vloerpas een waterkering geplaatst. Ook onder de draagvloer wordt een waterkerend membraan geplaatst. Belangrijk is dat alle folies goed aan elkaar aansluiten zodoende ze een waterdicht schild vormen.

Offerte vochtbestrijding

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht kan verholpen worden door het onderkappen en inslijpen van sleuven in de vochtige muren. Vervolgens wordt waterkerende folie geplaatst. Een andere manier om opstijgend vocht te behandelen is door het injecteren van vochtwerende middelen.

Vochtige muur met schimmelvorming

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht in buitenmuren is meestal te wijten aan slagregen. Oude buitenmuren met een gebrekkige vochtwerking die zuid-west gelegen zijn hebben te kampen met de meeste slagregen. Door een gebrekkige ventilatie of het ontbreken van een spouw, “zuigen” de muren als het ware het vocht op. Vochtige muren kunnen het overtollig vocht niet verdampen waardoor er vochtproblemen ontstaan langs de binnenzijde van de woning. Ook buitengevels met gevelsteen in slechte staat, scheuren en loszittende voegen zijn meer vatbaar voor doorslaand vocht.

Offerte vochtbestrijding

Doorslaand vocht behandelen

Om doorslaand vocht te behandelen bij buitengevels in slechte staat, moet men opteren voor een gevelrenovatie. In geval van oude buitenmuren kan geopteerd worden om een waterkering aan te brengen in de vorm van een cementering. Al laatste kan men een hydrofuge op de gevels aanbrengen. Hierbij brengt men een waterkerende en doorzichtige film aan.

Natte en met vocht doorweekte buitengevel

Vochtige muren door condensatie

Een veel voorkomend oorzaak van vochtvlekken, schimmelvorming en muffe geur zijn condensatieproblemen. Condensatie zal meestal voorkomen in natte ruimtes zoals de berging, wasplaats, badkamer en keuken. Condensatie in muren is meestal te wijten aan een gebrekkige verluchting of het ontbreken van woningventilatie. In niet-geventileerde ruimtes zal vochtige en warmte lucht condenseren tegen de koude buitenmuren.

Offerte vochtbestrijding

Condensatie behandelen

Condensatieproblemen verhelpen doe je door voldoende te verluchten of door de buitengevels te isoleren waardoor het dauwpunt van vochtige lucht niet langs de binnenzijde kan plaatsvinden.

Schimmelvorming buitenmuur

Vochtige keldermuren & keldervloer

Vochtproblemen in oude kelders zoals water in de kelder, schimmels & zwammen, ongedierte en muffe geur kunnen te wijten zijn door waterdruk van buitenaf. Een hoog grondwaterpeil in combinatie met een gebrekkige vochtwering zijn een ideale mix voor een vochtige keldervloer en opstijgend vocht in keldermuren.

Offerte vochtbestrijding

Vochtige kelder behandelen

Vochtige kelders kunnen door middel van een kelderdichting weer droog gemaakt worden. Opstijgend vocht kan behandeld worden d.m.v. injecteren of onderkappen. Kelders die te kampen hebben met hoge waterdruk kunnen dankzij een kelderdrainage verholpen worden. De keldervloeren en muren kunnen beschermt worden d.m.v. een waterdichte kelderbekuiping.

Vochtige keldermuur

Vochtige muren door lekkages

Het opduiken van vochtvlekken kan ook veroorzaakt worden door lekkages in de kelder daar waar de waterkering doorbroken wordt. Maar ook verstopte dakgoten, lekke sanitaire leidingen of afvoeren, lekkage in de dakbedekking van platte daken, gebrekkige waterkering aan schouwen en dakelementen zoals koepels of lichtstraten kunnen de oorzaak zijn van vochtproblemen.

Offerte vochtbestrijding

Lekkages behandelen

Belangrijk is dat je eerst de oorzaak van de vochtproblemen in kaart brengt en vervolgens snel de benodigde renovatie- en herstellingswerken door een vakman laat uitvoeren. Lekkages doorheen keldermuren kan je snel behandelen door een waterdichte reparatiemortel.

Lekkage afvoer kelder
TIP: Wacht nooit te lang met het behandelen van vochtproblemen in huis. De problemen worden alleen maar erger, de kosten lopen op en de waarde van je woning daalt. Schakel altijd een vakman in voor een juiste vochtdiagose en bijhorende behandeling.

Offerte vochtbestrijding

Ook interessant