Prijs schoorsteenrenovatie: schouw voegen & herstellen…

Een schoorsteen is, net zoals de rest van je woning, niet vrij van slijtage en verval. Het is dus belangrijk om een schoorsteenrenovatie door te voeren indien nodig. Hoeveel kost het herstellen van je schoorsteen en wat doet de schoorsteenveger?

Wat valt er zoals te renoveren aan je schouw?

De schoorsteen is blootgesteld aan heel wat extremen. Er is sowieso de hitte van het vuur en de rook met de nodige roetaanslag op het schoorsteenkanaal. Daarnaast heb je ook het feit dat weersomstandigheden vrij spel hebben op je  schoorsteenmantel. De wind duwt hard op het hoogste punt van je woning en vogels vinden het een leuke verblijfplaats of broedplaats. Een overhangende schouwmantel kan instorten en levensgevaarlijk zijn.

Offerte schouwrenovatie

Voegen schoorsteen herstellen

Na verloop van tijd gaan voegen slijten en vallen er soms zelfs voegen van tussen de stenen. Bij een schouw is het belangrijk dat dit snel verholpen wordt om waterinsijpeling en vocht te voorkomen en ook om de schoorsteen goed te laten functioneren. ( de schoorsteen goed te laten trekken zoals men wel eens zegt ). Als je niet tijdig ingrijpt, krijg je kans op CO-vergiftiging omdat de schouw de rook niet goed meer naar buiten brengt. Ook het rendement van je verwarming ( kachel, haard of cassette ) zal achteruit gaan. Eerst zal de volledige voeg uitgefreesd worden en daarna opnieuw gevoegd worden met de zelfde kleur van voeg.

Vocht in de schoorsteen voorkomen

Bij schoorstenen die ouder zijn dan 10 jaar worden de voegen poreus en zijn de bakstenen niet 100 procent waterdicht meer. Je kan op dat moment je schoorsteen best laten impregneren ( hydrofuge ) of bezetten met een waterdichte cementering. Bij impregneren wordt een waterafstotende coating aangebracht op de schouw. Bij bezetten gebruikt men een vochtwerende pleister. Een coating wordt gekozen als de schouw en bijbehorende stenen nog in goede staat zijn. De pleister zal men vooral gebruiken bij schouwen die in slechtere staat zijn of als men een nieuw uitzicht wenst.

Wens je een totaal ander uitzicht of zullen de herstellingswerken aan de schoorsteen te veel kosten, dan kan er voor opteren om de schouw te laten bezetten met kunststof, natuurleien of zink.

Offerte schouwrenovatie

Deksteen vernieuwen & vogelwering

Op schouwen van oude woningen vind je vaak een gebroken deksteen. Deze kan na verloop van tijd breken, met vochtproblemen als gevolg. Een aannemer kan de deksteen vernieuwen. Heb je last van vogelnesten? Laat dan een rooster plaatsen of een vogelwering.

Schouw zandstralen

Je kan je schoorsteenmantel een “nieuwe look” geven door deze een gevelrenovatie te geven en deze te laten zandstralen. Alle vuil en roet wordt door dankzij deze methode verwijderd zonder het metselwerk te beschadigen.

Schoorsteen tuberen

Bij een tubering brengt men in een bestaand schoorsteenkanaal een volledig nieuwe onafhankelijke buis in. Dit vanaf de aansluiting op de verbrander tot aan de uitstootopening van de schouw. Deze fexibele buis zorgt ervoor dat een bestaande schouw die niet goed trekt of last heeft van condensatie weer goed trekt en de afvoergassen goed afvoert. Het laat toe in een verouderde woning de ideale schoorsteen te plaatsen zonder de identiteit van de woning te schenden.

Waarom een schoorsteenveger en niet een aannemer?

Er zijn twee grote redenen om een schoorsteenveger je schoorsteen te laten herstellen en de renovatie niet over te laten aan een aannemer:

  • Ten eerste staan aannemers niet te springen voor een kleine klus op een dak zoals het vervangen van enkele bakstenen, voegen van enkele m² of impregneren van een stukje schouw. De aannemers die het wel goed inzien, gaan sowieso de uren moeten doorrekenen. De schoorsteenveger moet sowieso op het dak om te schoorsteen te reinigen.
  • Ten tweede heeft een schoorsteenveger grondige kennis van de schoorsteen en zal hij de klus waarschijnlijk kunnen klaren op dezelfde dag dat hij de schoorsteen moet vegen. Je schouw zal dus op één dag geveegd en hersteld zijn.

Offerte schouwrenovatie

Je geeft de nodige werken best door aan je schoorsteenveger zodat hij de werken goed kan inplannen. De kans bestaat er ook in dat de schoorsteenveger zelf als eerste de problemen waarneemt omdat hij de schoorsteen van dichtbij inspecteert tijdens het reinigen.

Prijs schoorsteenrenovatie

De prijs van het herstellen van een schoorsteen hangt af van de werken die moeten uitgevoerd worden. Hierbij een kort overzicht van mogelijke werken en hun bijhorende prijs:

Soort werk Prijs*
Schouw hervoegen €50/m2
Metselwerk schouw renoveren €15/m2
Schouw cementeren €10/m2
Schouw impregneren €10/m2

*Richtprijzen

Moeten er grote delen van je schoorsteen onder handen genomen worden? Nood aan een totale schouwrenovatie? Reken dan op een volledige werkdag een kostprijs van om en bij de €500.

Wens je je schouw ook te laten vegen? Ontdek dan hier de schouwveger prijs.

Vergelijk offertes en doe de beste deal

Ontdek de goedkoopste schouwrenovatie bij de beste aannemers door vrijblijvende offertes via onze website te vergelijken.

Offerte schouwrenovatie

Ook interessant