Energie besparen? +10 tips die jouw Energiefactuur verlagen

Energie besparen is niet zo moeilijk als je denkt. Het vraagt geld en tijd maar na verloop van tijd win je je investering gegarandeerd terug. Wij geven een aantal tips hoe je op je energiefactuur kan besparen.

1. Analyseer je huidige energiefactuur

Haal je laatste energiefactuur erbij of neem je jaarlijkse afrekening erbij en breng in kaart hoeveel gas, water en elektriciteit je momenteel verbruikt per jaar. Vergelijk de cijfers met het gemiddeld verbruik van een huishouden met 4 personen.

Tip: Gemiddeld verbruikt een Vlaams gezin met 4 personen jaarlijks 3.500 kWh elektriciteit en 22.000 kWh aardgas ( gezinnen die niet elektrisch verwarmen). Het gemiddeld huishoudelijk waterverbruik ligt rond 40 m3 ( 40.000 liter) per persoon per jaar.

Wijken jouw cijfers zwaar af van bovenstaande cijfers, dan dien je enkele energiebesparende maatregelingen te treffen of kan je een energiedeskundige inschakelen om alles in kaart te brengen en advies in te winnen wat je best doet. Enkel zo bespaar je letterlijk honderden euro’s per jaar.

2. Vergelijk energieleveranciers

Je mag zelf nog zo veel inspanningen leveren maar is jouw huidige energieleverancier te duur dan verbruik je geen goedkope energie ook al pas je je huidig verbruik aan. Vergelijk energieleveranciers en kies voor een goedkope leverancier. Overschakelen is kosteloos. De nieuwe energieleverancier regelt normaal gezien alles voor je.

3. Investeer in een nieuwe cv-ketel

Verwarm je nog steeds met een oude stookolieketel, laat deze dan zo snel mogelijk vervangen door een condensatieketel op aardgas. Het rendement van nieuwe cv-ketels ligt een stuk hoger waardoor er minder aardgas wordt verbruikt. Bovendien is het veel beter voor het milieu.

Installatie van een nieuwe CV-ketel op aardgas

4. Plaats een slimme thermostaat

Dankzij de slimme thermostaat bedien je je verwarming op afstand. Sommige thermostaten maken het zelfs mogelijk om bepaalde kamers in je woning een andere temperatuur te geven. Dankzij een slim klokprogramma bepaal je op voorhand op welk uur van de dag welke temperatuur bereikt dient te worden, bovendien kan je alles op afstand volgen via de app.

5. Investeer tijdig in zonnepanelen

Zonnepanelen blijven een interessante investering. Je produceert groene elektriciteit dankzij een gratis energiebron: de zon. Verlaag maandelijks jouw elektriciteitskosten door de plaatsing van zonnepanelen. De terugverdientijd ligt momenteel tussen 6-8 jaar.

Zonnepanelen installatie

6. Plaats een zonneboiler

De productie van warm huishoudelijk water kost energie. Hiervoor wordt een CV-ketel op aardgas of stookolie ingezet. Je kan de kost voor het verwarmen je woning en van huishoudelijk water verminderen door de plaatsing van een zonneboiler. Deze wordt op het dak van je woning geplaatst. Dankzij de plaatsing van zonnecollectoren en een opslagvat wordt warm water geproduceerd.

Voorbeeld van een compacte zonneboiler mer voorraadvat

7. Plaats een warmtepomp

De warmtepomp haalt haar warmte uit het water, lucht of grond. Er bestaan een aantal soorten warmtepompen daar ze niet altijd voldoen aan jouw verwarmingsconfiguratie. Door de installatie van een horizontaal captatienet of verticale grondboring zorgt de geothermische warmtepomp voor gratis warm water voor huishoudelijk gebruik of verwarming. Men spreekt van een bodem-water warmtepomp. Er kan ook energie uit de lucht gehaald worden. Hierbij spreekt men van een lucht-water warmtepomp of lucht-lucht warmtepomp.

Buitenunit van een lucht-water warmtepomp

8. Isoleer je muren, vloeren en dak

Vermijdt koudebruggen en warmteverliezen langs het dak, vloer of buitenmuren door de plaatsing van gevelisolatie, dakisolatie of vloerisolatie/zoldervloerisolatie want minder verwarmen = energie besparen. Bestaande buitengevels kunnen voorzien worden van spouwmuurisolatie. Is er geen spouw aanwezig dan kan de muur isolatie tegen de buitengevel of langs binnen geplaatst worden. Bestaande niet-geïsoleerde daken dienen tegen 2020 voorzien te worden van de benodigde dakisolatie.

9. Plaats super-isolerend glas

Bespaar op je verwarmingsfactuur door te investeren in isolerende beglazing. Je dient niet alle raam- en deurkozijnen te vervangen, soms volstaat het om enkel het enkel glas te vervangen door dubbel isolerende beglazing. Uiteraard bewijst super-isolerende glas enkel haar nut als de rest van de woning voorzien is van de benodigde isolatie.

10. Plaats led-verlichting

Vervang je bestaande gloeilampen door LED-verlichting. De investering in LED-lampen is niet gering maar op termijn win je je investering terug en bespaar je fors op je energiefactuur.

Tip: Momenteel zijn er nog vrij veel premies en subsidies te verkrijgen van de Vlaamse Overheid indien je investeert in een energiebesparende ingreep. Vraag raad aan jouw leverancier of vakman.

 

Ook interessant