Zelf parket plaatsen of parket laten plaatsen?

Je hebt een mooie parketvloer uitgekozen, maar daarna is het tijd voor de volgende stap: het parket plaatsen. Of je dit nu zelf gaat doen of het laat doen door een vakman, het is belangrijk om van te voren de juiste informatie in te winnen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige parketvloeren vragen een specifieke aanpak en daarnaast moet je rekening houden met een aantal belangrijke punten.

Houd rekening met de ondergrond

Het eerste waar je rekening mee dient te houden is de ondergrond. Deze kan van beton zijn, maar ook van hout. Beide ondergronden vragen een verschillende aanpak voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Betonnen ondergrond: voordat het parket geplaatst wordt, moeten alle loszittende en uitstekende delen en oneffenheden verwijderd worden. De gaten die hierdoor ontstaan worden vervolgens opgevuld met mortel. Is de ondergrond te erg beschadigd? Dan wordt vaak aangeraden om deze te laten egaliseren.

Houten ondergrond: voordat het parket geplaatst wordt, moeten alle spijkers en schroeven verwijderd worden. Zijn er loszittende planken aanwezig? Deze moeten eerst worden vastgezet. Oneffenheden worden geschuurd of geschaafd. Wanneer er sprake is van te veel beschadigingen wordt aangeraden om spaanplaten te plaatsen. Houdt hierbij wel rekening met de juiste afstanden tussen de platen en de wand (10 mm) en de platen zelf (2-3 mm).

Offerte parket laten plaatsen

Heb je een ondervloer nodig?

Of je een ondervloer nodig hebt, ligt aan de situatie van de ondergrond. Wanneer er spaanplaten op de ondergrond liggen is er geen ondervloer nodig. Dit is wel het geval wanneer een parketvloer zwevend wordt gelegd. Dan heeft de ondervloer een isolerende en geluidswerende werking. De onderdelen voor de ondervloer worden met aluminiumtape aan elkaar vast gemaakt. Wil je weten aan welke eisen een ondervloer moet voldoen? Vraag dit na bij een vakman.

Het belang van de legrichting

Een ander belangrijk punt waar rekening mee gehouden dient te worden is de legrichting. De wijze waarop het parket gelegd wordt heeft veel invloed op de ondervloer: de parketvloer moet dan ook altijd haaks op de ondervloer worden gelegd. De legrichting heeft ook invloed op de betreffende ruimte. Deze kan optisch breder lijken wanneer de parket in de breedte wordt gelegd. De ruimte wordt hierdoor wel optisch korter. Wanneer de parketvloer in de lengte wordt gelegd kan een ruimte weer langer lijken, maar ook minder breed. De ruimte kan ook groter worden door de parketvloer diagonaal te plaatsen. Houd ook rekening met de lichtinval in een ruimte. Het is dus volledig afhankelijk van een ruimte wat de ideale legrichting is. Met het inhuren van een vakman ben je verzekerd van het beste resultaat.

Offerte parket laten plaatsen

Twee manieren om parket te plaatsen

Je kunt parketvloer op twee manieren leggen: vast leggen of zwevend leggen. Kort gezegd houdt vast leggen in dat de parketvloer direct op de spaanplaat of betonnen ondergrond gelijmd wordt. Hiermee zit de vloer dus vast aan de ondergrond. Zwevend leggen houdt in dat de parketvloer los wordt geplaatst op de ondervloer. Hoe beide manieren in zijn werk gaan, lees je hieronder.

1. Parketvloer vast leggen

Bij het vast leggen van de parketvloer is het belangrijk om de juiste lijm aan te schaffen. De lijm voor beton is anders dan de lijm voor op spaanplaten. Het is betrekkelijk eenvoudig om een parketvloer op deze manier te leggen. Door de instructies op de verpakking van de lijm te volgen kan de vloer geplaatst worden. Vergeet niet om de uitzettingsvoeg langs de muren ook de lijmen. Leg de eerste twee rijen recht en passend; breng daarna de lijm aan, dit doe je aan de onderkant van de delen. Je lijmt ze hierdoor vast op de spaanplaten. Vernagel iedere baan na het lijmen om te voorkomen dat ze tijdens het drogen gaan verschuiven.

2. Parketvloer zwevend leggen

Bij het zwevend leggen van parketvloer begin je met het reinigen van de ondergrond. Hierna plaats je een dampwerende folie van 0,2 mm en daar overheen de geluidsisolerende ondervloer. Leg eerst de twee rijen van vloerdelen recht, voordat je ze gaat lijmen. De vloerdelen verlijm je aan elkaar met speciale lijm die gedurende de werkzaamheden flexibel blijft. Breng de lijm aan in de groef; de vloerdelen worden door de groef en de messing aan elkaar verbonden. Nadat de vloerdelen in elkaar zijn gedrukt kun je de lijmresten met een vochtige doek verwijderen. Het is belangrijk om de afstandklosjes aan de zijkant niet te vergeten: hierdoor is er een ruimte aanwezig van 15 mm die de werking van de vloer kan opvangen.

Zelf doen vs. vakman inschakelen

Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met het leggen van de parketvloer. Toch is het altijd aan te raden om dit uit te besteden aan een erkend bedrijf. Vakmensen zijn gespecialiseerd in deze werkzaamheden en weet precies hoe een parketvloer het beste geplaatst kan worden. Daarnaast kunnen de kosten nog veel hoger oplopen wanneer je als doe-het-zelver een fout maakt die opgelost moet worden.

Vraag hier een offerte aan en ontdek wat je mogelijkheden en voordelen zijn wanneer je kiest voor een ervaren vakman!

Offerte parket laten plaatsen

Ook interessant