Energie besparen? +10 tips voor een lage energiefactuur

Als de energiefactuur de pan uit swingt, kan je elke maand proberen te veranderen van energieleverancier, maar dit hou je niet vol. Beter kan je jouw huidig elektriciteitsverbruik in kaart te brengen en dit optimaliseren. Met onze tips wordt thuis elektriciteit besparen kinderspel.

1. Sluipverbruik elemineren

Veel (kleine) elektrische toestellen in huis staan grotendeels van de tijd op stand-by maar verbruiken wel nog altijd een heel kleine hoeveelheid elektriciteit. Denk maar aan de televisie, digicorder, spelconsole, microgolfoven, klokradio, elektrische tandenborstel enz…

Breng het sluipverbruik in kaart en pas onderstaand tips toe. Want over verloop van jaren zijn dit echte energievreters.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Schakel de toestellen uit en trek de stekker uit het stopcontact.
  • Koppel meerdere toestellen op een stekkerdoos, met één knop schakel je meerdere toestellen uit.
  • Laat geen gsm-laders in het stopcontact zitten.
  • Berg niet-gebruikte toestellen weg.

2. Dak en buitenmuren isoleren

We kunnen er niet genoeg op blijven hameren, maar jouw woning isoleren is dé sleutel om te besparen op jouw energiefactuur. Denk aan het isoleren van vloeren, muren en dak.

Dankzij de plaatsing van isolatie is er minder warmteverlies en dien je minder de (elektrische) verwarming aan te zetten. Het  plaatsen van dakisolatie is immers verplicht.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

Staat jouw gevel in erbarmelijke staat, kies dan voor een gevelrenovatie. Gevels in slechte staat nemen vocht op waardoor je binnenin schimmel en vochtproblemen krijgt.

PS: geniet nu nog van lopende premies!

3. Vervang buitenschrijnwerk en/of beglazing

Bestaat de beglazing van jouw buitenschrijnwerk nog steeds uit enkel glas of verouderde dubbele beglazing? Dan zul je te kampen hebben met hoge warmteverliezen. Er gaat tot 30% energie verloren via vensters.

Zijn de kozijnen in slechte staat of heb je oude pvc-ramen, laat deze dan z.s.m. vervangen.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Vervang jouw (enkele) beglazing door isolerende beglazing zoals hoog-rendementsglas. Je dient niet altijd de kozijnen te vervagen, enkel de beglazing vervangen is ook mogelijk op voorwaarde dat de kozijnen in goede staat zijn.
  • Ook “dubbel glas” kan niet meer voldoende goed isoleren. Zeker als het meer dan 15 jaar oud is.
  • Vergeet niet de beglazing van dakvensters te vervangen.
  • Vervang oude houten ramen, aluminium ramen en pvc-buitenschrijnwerk. Lees hier onze tips hoe je de beste pvc-ramen kiest.

PS: geniet nu nog volop van lopende premies!

4. Energiezuinigere huishoudtoestellen

Oude huishoudapparaten zijn echte energievreters en zorgen voor een hoog energieverbruik. Controleer het energielabel en vervang de toestellen indien nodig.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Vervang energieverslindende huishoudapparaten zoals een diepvries, koelkast, droogkast, wasmachine, vaatwasser… door nieuwe toestellen met een A-label.

Bekijk hier onze tips om de beste wasmachine te kopen

5. LED-Televisiescherm & multimedia

Ook het verbruik van tv-schermen, displays en computerschermen maken deel uit van de energiefactuur. Wist je dat tv’s met een groot scherm meer verbruiken dan deze met een klein scherm? Door deze tips toe te passen bespaar je op elektriciteit op jouw multimedia:

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Kijk je nog tv op een oud plasmascherm? Vervang het dan door een energiezuinige LED-tv.
  • Schakel routers, modems en switches uit als je geen WIFI of internet gebruikt of gebruik de energiebesparende modus.
  • Schakel jouw printer, tv-box, digibox of digicoder uit als je geen tv kijkt.

6. Energiezuinige verlichting in huis

Ook de verlichting in huis of in de tuin vervang je het best door energiezuinige exemplaren. Gebruik je nog halogeenverlichting of oude gloeilampen in huis? Ga direct aan de slag en vervang deze door LED-verlichting.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Vervang oude halogeenlampen en gloeilampen door LED-verlichting of spaarlampen.
  • Schakel steeds alle verlichting uit bij het verlaten van de kamer.
  • Is de tuinverlichting aanzetten echt wel nodig? Beter plaats je sfeerverlichting op zonne-energie.

7. Energiezuinige droogkast

De was slim en energiezuinig drogen kan je op jaarbasis veel geld besparen.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Vervang je oude droogkast door een energiezuinig model met energielabel-A.
  • Bij droog weer kan je beter de was buiten ophangen en laten drogen.
  • Koop geen droogkast met een grote trommel of steek niet te weinig wasgoed in de trommel.
  • Kies voor de aankoop van een warmtepomp-droogkast.

8. Nieuwe cv-ketel plaatsen & verwarmen

Jouw woning verwarmen met een oude cv-ketel is “not done” vandaag de dag. Oude cv-ketels zijn echte energievreters en kosten je handenvol geld. Bovendien zijn oude (mazout)ketels niet milieuvriendelijk wegen de hoge co-uitstoot. Het plaatsen van nieuwe mazoutketels is in 2022 trouwens verboden.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Vervang jouw oude gasketel of oude mazoutketel door een gas-condensatieketel of een hoog-rendementsketel. Of kies voor een pelletkachel.
  • Ontlucht de radiatoren regelmatig en vul de CV-ketel bij.
  • Gebruik de ECO-stand van jouw CV-ketel.
  • Isoleer eventueel cv-leidingen die door koude ruimtes lopen.

Elektrisch verwarmen of verwarmen met een warmtepomp hoeft op zich geen probleem te zijn, als je deze, maar in combinatie met zonnepanelen plaatst. Hier kan je de verschillende soorten warmtepompen vergelijken.

Tip: energiebesparende ingrepen laten uitvoeren draagt bij tot een beter EPC van jouw woning. Dit komt op termijn ten goede bij eventuele verhuur of verkoop van de woning. Bovendien wordt de woning meer waard.

9. Laadpaal plaatsen

Om de CO-uitstoot te verlagen is elektrisch rijden ideaal. Om de wagen op te laden kan je het stopcontact gebruiken, maar wie snel wenst te laden heeft toch nood aan een laadstation.

Laadpalen worden meer en meer geplaatst voor thuisgebruik maar ook op het werk. Elektrisch rijden kan dan wel goedkoper zijn dan aan de benzinepomp maar een laadpaal voor thuis verbruikt ook elektriciteit.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Koop een energiezuinig elektrisch laadpunt voor elektrische wagens.
  • Koppel de laadpaal aan zonnepanelen en een thuisbatterij.
  • Plaats een slimme laadpaal. Zorg dat de wagen bij mooi weer gaat laden.
  • Koop een laadpaal met het juiste of benodigde vermogen.
  • Plaats een laadpaal met LED-scherm.

10. Plaats zonnepanelen

Ondanks de negatieve berichtgeving over zonnepanelen, BLIJFT het interessant om zonnepanelen te plaatsen. De terugverdientijd wordt alleen wat langer.

Maar ook mensen die elektrisch verwarmen, een warmtepomp hebben, een laadpaal willen installeren… hebben er baat bij om zonnepanelen te plaatsen. Het blijft een betere belegging dan een spaarrekening. Plaats deze zeker in combinatie met een thuisbatterij.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

11. Vergelijk energieleveranciers

Misschien wel de beste manier om snel en veel te besparen op jouw energiefactuur: af en toe energieleveranciers vergelijken. Het is een lastige klus en veel mensen zien het niet zitten om over te stappen, maar er zijn een paar manieren om makkelijk de goedkoopste leverancier te ontdekken.

Dit kan je doen om elektriciteit te besparen:

  • Maak zelf een online vergelijking, er bestaan tal van tools op het internet om de goedkoopste energieleverancier te ontdekken. Je kan zelf online een nieuw contract afsluiten. Overstappen naar een andere energieleverancier wordt volledig geregeld en is gratis.
  • Vraag een gratis energieaudit aan. Maak een afspraak met een energieadviseur. Zij komen vrijblijvend bij je thuis langs en doen een vergelijking op basis van jouw bestaande energiefacturen.
Ook interessant